Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Technology

Γιατί είναι απαραίτητη η κρυπτογράφηση στις σύγχρονες επικοινωνίες;

Καθώς όλοι περιμένουμε υπομονετικά να τελειώσει το 2020, μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι η ανθρωπότητα εξαρτάται σημαντικά περισσότερο από την τεχνολογία, ιδίως τις διαδικτυακές επικοινωνίες. Σήμερα, ο πιο γνωστός τρόπος επικοινωνίας σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας smartphone, tablet και υπολογιστές. Πολλοί πάροχοι μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων ισχυρίζονται ότι προσφέρουν κατά κάποιο τρόπο κρυπτογραφημένες υπηρεσίες. 

Η κρυπτογράφηση βοηθά τους χρήστες να προστατεύουν τα δεδομένα και το απόρρητο ενώ τα μηνύματα ή τα αρχεία βρίσκονται σε μεταφορά ή αποθηκεύονται σε μια συσκευή. Παρέχει τη σιγουριά ότι οι επικοινωνίες δεν θα υποκλαπούν και τα αποθηκευμένα αρχεία δεν θα καταλήγουν σε λάθος χέρια ακόμα και αν η συσκευή έχει χαθεί ή κλαπεί. Η πανδημία Covid-19 αύξησε τη χρήση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και βιντεοδιάσκεψης ακόμη περισσότερο φέτος. Οι βιντεοκλήσεις κατέληξαν να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος οπτικής επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους. Ωστόσο, πόσο ασφαλείς είναι αυτοί οι κρυπτογραφημένοι πάροχοι επικοινωνίας; 

Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτά που γράφετε στο smartphone σας θα τα βλέπουν μόνο εσείς και οι υποτιθέμενοι παραλήπτες. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων ισχυρίζονται ότι παρέχουν κρυπτογραφημένους και ασφαλείς τρόπους επικοινωνίας των ατόμων. Ωστόσο, ακόμα και όταν υπηρεσίες όπως το WhatsApp ή το  Messenger διαφημίζονται ως κρυπτογραφημένες, δεν είναι πάντα τόσο ασφαλείς όσο θέλετε. Κυβερνητικές υπηρεσίες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να πιέζουν τη Big Tech να παρέχει backdoors σε κρυπτογραφημένη επικοινωνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν έχουν δικαστική εντολή, σπάνια απαγορεύεται στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου η πρόσβαση σε οποιονδήποτε λογαριασμό ή συσκευή που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν επίσης μεγάλη πίεση στις εταιρείες δικτύωσης WiFi.

Η ΕΕ προσπαθεί συνεχώς να ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια αναζητώντας τρόπους για να αποκτήσει νόμιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα ενδιαφέροντος. Ένα περιφερειακό δικαστήριο διέταξε πρόσφατα έναν γερμανικό κρυπτογραφημένο πάροχο email που ονομάζεται Tutanota να βρει έναν τρόπο παρακολούθησης μεμονωμένων λογαριασμών. Ο πάροχος υπηρεσιών email καταπολεμά πολλές δικαστικές εντολές μέχρι στιγμής. Η δικαιολογία για τις κυβερνήσεις που θέλουν να παραβιάσουν την προσωπική ιδιωτικότητα ήταν πάντοτε ότι οι ενέργειές τους στοχεύουν στη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και στοχεύουν μόνο εγκληματίες όπως τρομοκράτες, διακινητές ναρκωτικών, παιδεραστές κ.λπ. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι τέτοια κυβερνο-όπλα χρησιμοποιούνται για να κατασκοπεύουν δικηγόρους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι κρίσιμοι για την κυβέρνηση.

Τι συμβαίνει όταν οι εταιρείες τεχνολογίας αρνούνται να συνεργαστούν με αιτήματα που προέρχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες; Τα ενδιαφερόμενα μέρη είτε συνεχίζουν τη δικαστική μάχη είτε καταλήγουν να προσλαμβάνουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο. Το Facebook κατηγορεί Ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας για παραβίαση ορισμένων από τις βαριά κρυπτογραφημένες υπηρεσίες τους, όπως το WhatsApp, για να κατασκοπεύουν ακτιβιστές και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι οι κυβερνήσεις κατά κάποιο τρόπο δεν ασκούν αρκετή πίεση στην εταιρεία που στοχεύουν. Στη συνέχεια, καταλήγουν να χρησιμοποιούν εταιρείες που παρέχουν “αποκλειστικά από την κυβέρνηση” προϊόντα spyware και εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά κρυπτογραφημένα αρχεία και μηνύματα. 

Ακόμα και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έπεσε θύμα των χάκερ πέρυσι, οπότε κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλής. Ωστόσο, απαιτούνται κρυπτογραφημένες επικοινωνίες για το κοινό, ειδικά για τον κόσμο που εργάζεται με απομακρυσμένη εργασία. Η διασφάλιση της προστασίας των διαδικτυακών επικοινωνιών, παρέχει στους χρήστες ένα απαραίτητο επίπεδο ασφάλειας. Στο τέλος της ημέρας, οι περισσότεροι χάκερ πιθανότατα να μην έχουν πρόσβαση σε εξελιγμένα κυβερνο-όπλα και να μην μπορούν να συνεργαστούν με εταιρείες τεχνολογίας στον κυβερνοχώρο, αλλά μερικές φορές μπορούν να εισέλθουν σε διαφορετικά κρυπτογραφημένα αρχεία και μηνύματα. Τα πρόσθετα επίπεδα ασφαλείας είναι οι λόγοι που εμποδίζουν τους εισβολείς να αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό σας ή να διαπράξουν απάτη ταυτότητας με κλεμμένα προσωπικά στοιχεία. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές χρειάζονται ασφαλή και ιδιωτική επικοινωνία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *